Manieren om je vocabulaire te verbeteren

Naarmate je verder komt op je reis naar taalbeheersing, zul je hoogstwaarschijnlijk merken dat je zoveel woordenschat hebt om te begrijpen dat het uiteindelijk overweldigend kan worden. Dus hoe kunnen we dit proces gemakkelijker (en leuker) maken?

Woordenschat in context leren

Leren in context helpt omdat het je laat weten hoe de woorden van nature in een zin worden gebruikt. Daarom is het een goede manier om woordenschat te verwerven door woorden te leren uit voorbeeldzinnen, verhalen, filmregels of native conversaties (van podcasts). Terwijl je hun betekenis in je woordenboek schrijft, moet je ook de zinnen opschrijven waarin je ze hebt gevonden om je geheugen op te frissen over waar en hoe je het gebruikte vocabulaire hebt gezien.

Zomerkamp

Categoriseren

Naast het leren van woordenschat in context, adviseren succesvolle polyglotten ook dat we woorden in categorieën leren. Leerboeken doen dit uitstekend door ons te helpen woorden te leren die relevant zijn voor specifieke onderwerpen. Probeer de associatie te vinden tussen de woorden die je hebt geleerd (komen ze uit dezelfde woordfamilie? Komen ze voor in hetzelfde gesprek over een bepaald onderwerp? enz.) om ze te groeperen en ze samen te bestuderen in plaats van afzonderlijk.

Goede oude Flashcards

Of het nu gaat om papieren flashcards of digitale zoals Anki en Quizlet, flashcards hebben altijd geholpen om te helpen bij hun taalleerreis. De methode omvat het schrijven van het woord op één kant van een kaart, en de betekenissen/gebruik/uitspraak/voorbeelden/etc. op de andere. Als je er eenmaal meer aan gewend bent geraakt, kun je een stap verder gaan en de stapels categoriseren zoals je wilt (verdeel je flashcards op basis van hun woordfamilies, of in stapels met “weet”, “recensie” en “nieuwe” woorden, bijvoorbeeld)!

Etikettering

Neem wat stukjes post-it en gebruik ze om alledaagse voorwerpen in je TL te labelen (je oven, boekenplank, spiegel, plant, noem maar op). Als je het woord “의자” (“stoel” in het Koreaans) probeert te leren, in plaats van het honderd keer te herhalen, waarom zou je het dan niet leuker maken door je eigen stoel te labelen en elke keer dat je gaat zitten te onthouden?

Notities maken

Een andere tip om woordenschat te leren en te onthouden is om consequent te schrijven, maar niet alleen de prompts of opdrachten die je in de klas krijgt! Converteer de notities die u vaak in uw moedertaal schrijft (zoals uw boodschappenlijstjes, dagelijkse taken, agenda, agendaherinneringen, maandplanners en boekannotaties) naar uw doeltaal. Dit zal je aanmoedigen om je TL regelmatiger te gebruiken, je vocabulaire uit te breiden en je te helpen nieuwe woorden te gebruiken als ze opkomen.

De Goldlist-methode

De Goldlist-methode is in wezen een vertolking van de Spaced Repetition-techniek. Simpel gezegd, het houdt in dat je een lijst van 25 woorden maakt, ermee dateert en na minstens 2 weken terugkomt om te zien hoeveel van de lijst je je kunt herinneren, en je zou andere lijsten maken met 25 andere woorden op de dagen ertussen ( anders zou het maanden duren om 25 woorden LOL te leren).

Bron: Zomerkamp