De voordelen van houten kozijnen

In tegenstelling tot wat je zou geloven, geven de meeste huiseigenaars geen extra geld uit aan houten ramen alleen vanwege hun esthetische waarde. Het is waar dat kunststof veruit het meest typische materiaal is dat gebruikt wordt bij de vervanging van ramen in hedendaagse woningen. Maar in hoeverre geeft dit aan dat vinyl het superieure materiaal is? In niet mis te verstane bewoordingen!

Kozijnen Deurne hout

Er zijn veel mensen die altijd de duurdere keuze zullen maken om mooie houten kozijnen te kopen, en dat komt omdat de kozijnen voor hen zo belangrijk zijn. Hout is in het algemeen een veel superieur materiaal, ondanks het feit dat het zelf ook een paar problemen heeft, want het heeft talrijke andere voordelen dan alleen zijn mooie uiterlijk.

Het doel van dit artikel is niet om een oorlog te beginnen tegen andere materialen die voor ramen gebruikt worden; het is veeleer om de voor- en nadelen van hout te presenteren in een poging om elke toekomstige koper te helpen bij het nemen van een beter geïnformeerde beslissing.

1. Schoonheid en Kunst

Zoals eerder opgemerkt, is esthetiek een van de voornaamste redenen waarom veel mensen besluiten houten ramen in hun huizen te plaatsen. Het is echt het enige motief voor sommige mensen! Uiteindelijk kan niets op tegen de klassevolle en gastvrije uitstraling van hout. Vanwege de natuurlijke schoonheid van de materialen waarvan ze gemaakt zijn, streven bijna alle raamkozijnen ernaar het uiterlijk van hout na te bootsen. Als je de financiële middelen hebt om het echte artikel te kopen, is er geen reden om genoegen te nemen met een minder dure vervalsing.

Bovendien is er vrijwel geen andere optie die esthetisch mooier is dan echt houten ramen voor bepaalde oudere of meer traditionele huizen. Daardoor zijn ze het enige levensvatbare alternatief. Anders gezegd, echt hout heeft een uiterlijk en een gevoel dat door niets anders kan worden nagemaakt.

Omdat het poreus is, kan hout geschilderd of gebeitst worden in vrijwel elke kleur of afwerking die de huiseigenaar wenst. Dit geeft hout een esthetisch voordeel boven andere bouwmaterialen. Er is geen ander materiaal dat zo open en ontvankelijk is voor het aanbrengen van verf als hout. Verf is niet iets dat hout louter verwelkomt, maar iets dat het vereist. Waarom? Als je verder leest, ontdek je het antwoord.

2. isolerend materiaal

Hout is geen goede geleider van warmte, zoals je je vast nog herinnert van je eerdere opleiding. Daardoor is het natuurlijk een uitstekende optie om als isolatiemateriaal te gebruiken. Kozijnen van kwaliteitshout zijn in feite de meest effectieve isolatoren die nu verkrijgbaar zijn. De isolatie die hout biedt is 400 keer groter dan die van staal, en ze is 1.800 keer groter dan die van ramen met aluminium kozijnen.

Omdat deze extra isolerende “bonussen” je helpen je huis warm te houden in de winter en koel in de zomer, kan investeren in ramen met houten kozijnen je tijdens de levensduur ervan een aanzienlijke besparing opleveren. Het hele jaar door zul je een aanzienlijke daling van je rekeningen zien.

Bovendien zijn ramen met houten kozijnen uitzonderlijk goed in het tegenhouden van lawaai van buiten en zijn ze, alweer, merkbaar effectiever dan ramen met een kozijn van een ander materiaal.

3. Hout heeft een langere levensduur

Talrijke studies hebben aangetoond dat ramen van eersteklas hout een beduidend langere levensduur hebben en dat de totale eigendomskosten tijdens hun levensduur lager zijn. Hout kan een leven lang bewaard blijven als het goed onderhouden wordt. Deze bewering kan men niet maken over de meeste andere kozijnen. Het is ook belangrijk te bedenken dat houten ramen niet roesten, wat een doorslaggevende factor is voor veel gebieden, vooral die met een hoge vochtigheidsgraad.

4. Uitzettingssnelheid van de coëfficiënt

In vergelijking met de andere materialen die bij de fabricage van ramen gebruikt worden, heeft hout de laagste uitzettingscoëfficiënt. Hierdoor zijn houten ramen stevig en onverplaatsbaar, en daardoor heb je een ruime keuze aan inrichtingsmogelijkheden.

Bron: Kozijnen Deurne